5 fordele ved at bruge uldundertøj – året rundt!

I Norge, hvor Kari Traa kommer fra, er der lange traditioner for at bruge uld både til hverdag og diverse aktiviteter. I årevis har nordmænd- og kvinder brugt tre-lags princippet, med uld som det inderste lag – og det er ikke tilfældigt.

Til trods for at der hele tiden forskes i nye tekniske materialer i tøj-industrien, så har uldens fordele vist sig at være svære at slå. Udover at være et af de mest miljøvenlige materialer vi har, findes der også disse fem grunde til, at vi sværger til uld.

Kari Traa oplister i alt 5 fordele ved at bruge uldundertøj året rundt: 

  1. Holder dig varm, selv når du bliver våd
    Du har sikkert prøvet at blive rigtig kold, efter at have svedt på grund aktivitet. I modsætning til andre materialer, som bliver kolde af væske fra sved eller regn, så klarer ulden faktisk at isolere varmen – selv når den er fugtig! Faktisk kan uld holde på op til 35% af sin egen vægt i fugt, før den føles våd. Du vil derfor føle dig varmere og mere komfortabel i uld, når det regner eller du sveder meget.

  2. Regulerer din kropstemperatur
    Uld er som skabt til de nordiske forhold, hvor temperaturer og vejrforhold hurtigt kan ændre sig. Vi ved alle hvor ubehageligt det er at blive for varm eller kold, når vi er ude på eventyr, og derfor er uldens evne til at regulere kropsvarmen guld værd. Uldfibrene har nemlig den unikke egenskab, at de isolerer både mod varme og kulde ved at absorbere og transportere fugtigheden ud. På den måde justeres din kropstemperatur til et behageligt niveau, uanset forholdende. Når det er koldt og vi sveder, vil uldfibrene absorbere fugtigheden og sætte gang i en proces, hvor den genererer varme. Varmen opbevares i luftlommer i uldfibrene – og fryser dermed ikke – selv når det er kuldegrader. Når du bliver varm sørger uldfibrene tilsvarende for at køle temperaturen ved fordampning – akkurat som vores krop gør, for at køle os ned. Uld er altså lige behageligt at bruge sommer og vinter.

  3. Selvrensende og modvirker svedlugt
    Uld har en naturlig resistens mod vækst af mikroorganismer og odeur, og kan bruges i flere dage uden at lugte. Årsagen til dette er en kombination af at uldfibrene absorberer fugt og har en negativt ladet, skællende overflade. Bakterierne som fører til dårlig lugt, trives bedst på glatte, positivt ladede overflader – som syntetiske fibre for eksempel har. Alt du behøver at gøre efter brug er, at lufte din uld godt. Så undgår du både slitage og unødvendig vask. Netop derfor er uld perfekt til længere ture med overnatninger, hvor du vil pakke let og forsat føle dig frisk og ren.

  4. Mere bæredygtig
    Meget af vores træningstøj består af polyester, som egentlig er plast. Du har sikkert lagt mærke til, at der ikke skal så meget til, før disse materialer lugter efter træning, hvilket gør, at de skal vaskes oftere. I vaskemaskinen slipper der mikroplast med ud i vandet, som derefter havner i havene og skader livet der. Uld derimod er 100% genanvendeligt og naturligt og derfor et af de mest bæredygtige materialer. Det behøver som nævnt heller ikke vaskes så ofte, hvilket igen bidrager til mindre belastning af miljøet. Alt merinould i Kari Traas produkter er naturligvis mulesing-fri.

  5. Føles blødt mod huden
    Der sidder måske stadig nogen tilbage med dårlige minder om stikkende, kradsende og tykke trøjer og sokker i grov uld, helt tilbage fra barndommen. Merinoulden, som bruges i Kari Traas uldundertøj, er silkeblød og behagelig mod huden. Det er den fordi den har længere og tyndere fibre, end andre uldtyper. Fibrene er desuden mere elastiske og krøller mindre sammen, hvilket betyder produkterne holder faconen. Hvis et uld-produkt er krympet i vask, kan du stort set bare strække det tilbage i facon.

Kilde: Karitraa.com


Example blog post
Example blog post
Example blog post