Hvad er bedst - uldundertøj eller syntetisk skiundertøj?

Et inderste lag i henholdsvis uld og syntet har sine fordele, men hvad er det rigtige for dig og dine aktiviteter? Kari Traa har skrevet en artikel, som kan gøre dig lidt klogere så du kan vælge det rigtige ud fra dine behov:

Syntetisk undertøj

Syntetisk undertøj er lavet af kunstige fibre som polyester, gerne tilsat f.eks. elastan for at sikre fuld bevægelsesfrihed. Det giver et materiale som er godt til høj-intensiv træning fordi det transporterer sveden væk fra kroppen, tørrer hurtigt, er slidstærkt og føles behageligt at træne i. Står du stille for længe, eller sveder du meget uden at have mulighed for at tage et bad, vil du derimod blive kold, fordi syntetisk undertøj ikke holder på varmen i fugtig tilstand, ligesom uld gør.

Konklusion: Hvis du skal træne hårdt, sveder og har tilgang til bad efterfølgende, så er syntetisk skiundertøj, det bedste valg.

Uldundertøj

Det er mange grunde til at vi elsker uld. Uldundertøj regulerer din krops temperatur til et komfortabelt niveau uanset efter forholdene: Ulden virker afkølende på varme dage og varmeisolerende på kolde dage. En anden grund til at vi elsker uld på længere ture er, at det holder os varme – selv når det bliver fugtigt! Det vil sige, at selvom du sveder meget eller der er fare for regn, vil ulden absorbere fugten og fortsat formå isolere så du ikke bliver kold. Faktisk kan uld holde op til 30% af sin egen vægt i fugt og fortsat føles tør. Uldundertøj er også perfekt til længere ture inkl. overnatning fordi det er selvrensende. Alt du behøver at gøre er og hænge uldundertøjet op til udluftning, så renser det sig selv og føles frisk igen næste dag. De unikke åndbarhedsegenskaber i ulden gør det også meget behageligt at være aktiv i, fordi det hindrer, at du bliver våd og klam.

Konklusion: Skal du ud på en længere vandretur med ustabilt vejr bør du vælge uldundertøj.

Uldmix - det bedste fra begge verdener

Kari Traa har udviklet flere varianter af undertøj til både træning, ski og andre aktiviteter, som kombinerer uld med syntet. Kombinationen af de hurtigtørrende og fugttransporterende egenskaber i de tekniske materialer og de varmeisolerende egenskaber fra uld, giver dig det bedste fra to verdener. Perfekt til høj-intensive aktiviteter i kulden!

Kari Traa har også lavet modeller med naturlig uldmix kombineret med cellulosefibre, som er udviklet af restaffald fra bæredygtig skov. Ved at blande uld med disse naturlige træfibre, bliver uldundertøjet mere slidstærkt og holder pasformen længere. På samme måde som teknisk baselayer, transporterer cellulosefibre fugt hurtigt væk fra kroppen. Det tilføjer også utrolig meget kvalitet – som faktisk føles dobbelt så blød som bomuld! 

Konklusion: Skal du være aktiv med høj intensitet i koldt vejr kan uldmix være det perfekte valg.

Køb Skiundertøj her

Kari Traa Skiundertøj

 


Example blog post
Example blog post
Example blog post