Kari Traa: Sådan skal du vaske og pleje uldtøj

Vidste du, at uld er selvrensende? Det betyder, at du kan "lufte det ud" i stedet for at vaske det i maskinen. Kari Traa giver dig de råd, du skal bruge for at få ulden til at holde sæson, efter sæson, efter sæson.

Uld er vores bedste eventyrkammerat. Det hjælper med at justere din kropstemperatur til et behageligt niveau, holder dig varm (eller kølig) og selvrensende.

Og selvom uld er utroligt fantastisk til vores aktive livsstil, kan vi ikke glemme, at merinouldfibre er sarte. Vi skal vide, hvordan vi skal passe dem, så de holder til ethvert eventyr. Her er nogle tips til, hvordan du passer på dit uldtøj.

 1. Hæng dit uldtøj ud til luftning i stedet for at vaske det hver gang.
  Uld har en naturlig modstandsdygtighed over for vækst af mikroorganismer og lugte, så du kan bruge uldtøj i flere dage uden at have problemer med lugt. Grunden til dette er en kombination af to ting: Uldfibre absorberer fugt og de har en negativt ladet, skællende overflade. Bakterier, som fører til dårlig lugt, trives bedst på glatte, positivt ladede overflader – sådan som de syntetiske fibre har. Derfor behøver du muligvis ikke vaske uld i maskinen efter brug. Prøv i stedet at hænge int udenfor i det fri og lad det rense sig selv. Dette skåner både miljøet (ingen maskinvask!), og bevarer uldens kvalitet i længere tid.

 2. Håndvask pletter på uldtøj
  Hvis du finder en plet på dit uldtøj, er det vigtigt, at du fjerner pletten så hurtigt som muligt for at undgå, at noget sætter sig fast. Styr uden om vaskemaskinen og spotbehandlinger. Hold i stedet pletten under rindende, lunkent vand, indtil den forsvinder. Skånsom for ulden, miljøet og nemt for dig!

 3. Brug skånsomt uldvaskemiddel, og vask på en skånsom cyklus
  Hvis ulden er så snavset, at udluftning ikke gør arbejdet, skal du sørge for at vælge et vaskemiddel, der er specielt designet til uldvask. Brug altid en uldvask eller en skånsom cyklus på din maskine for at få mindst muligt slid på tøjet.

 4. Undgå kontakt med hårde eller skarpe genstande
  For at undgå ridser og huller i ulden bør du undgå at vaske det sammen med skarpe genstande som lynlåse og knapper. Læg i stedet tøj i sarte eller vaskeposer, og du vil være i stand til at beskytte ulden mod potentielle skader. Vær også forsigtig med ulden, når du tager den på; skarpe fingernegle, jakkelynlåse eller knapper kan forårsage skade.

 5. Stræk forsigtigt tøjet inden tørring for at bevare formen og undgå krympning
  Hvis du vasker ulden på et fint vaskeprogram med et uldvaskemiddel, bør uldtøjet ikke krympe. Men skulle du være uheldig, kan du strække tøjet forsigtigt efter vask for at bevare formen og undgå krympning.

 6. Fjern piller med en barbermaskine
  Kraftig slitage på de sarte uldfibre kan føre til stofpiller. For at slippe af med pillerne kan du bruge en hverdagsbarbermaskine. Traditionelle pillebarbermaskiner kan nemt give huller i tøjet, hvis de får fat i en lille tråd. Med en barbermaskine undgår du at få tråde, når du fjerner pillerne. Brug en simpel barbermaskine med skarpe blade, træk den blot over området med pillerne og voila! God som ny. Sørg for ikke at skubbe skraberen hårdt mod tøjet.

 7. Opbevar dit uldtøj korrekt
  Det er almindeligt at pakke din vintervægtige uld væk, når sommeren kommer. For at undgå møl og andre insekter på tøjet ved opbevaring, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan tøjet pakkes væk. De lærde kan ikke blive enige om, hvorvidt uldtøj skal pakkes i papkasser, kufferter, kasser eller plastik. Problemet med plast er, at der kan opstå kondens og fugt ved temperaturændringer. En generel regel bør være at opbevare ulden i noget, der er tæt – og det vigtigste er, at uldtøjet er tørt og rent, når det pakkes væk.

 8. Lær hvordan du selv reparerer huller i ulden
  Det er ikke altid vaskemaskinens skyld, at vores uldtøj har huller i sig. Tøjmøl og visse typer biller kan være en almindelig årsag til huller i uld. Husk at du ikke skal smide uld ud, selvom der er huller i det. Lær hvordan du selv syr hullerne, eller gør tøjet til noget andet! Hvad med en ny halsgamacher? Eller et pandebånd? Kari viser, hvordan du nemt kan sy hullerne i uld (eller skabe noget nyt) i videoen herunder.


Example blog post
Example blog post
Example blog post