★★★★★ Trustpilot | Sikker handel: Medlemsejet butik siden 1969 | 1-2 dages levering | 14 dages returret

Guide: Hvordan vælger man regntøj?

Guide: Hvordan vælger man regntøj?

Kristian Hansen |

Når det danske vejr viser sig fra sin mere våde side, er det vigtigt at have det rette regntøj til at holde sig tør og komfortabel. Men med det brede udvalg af regnjakker, regnbukser og heldragter på markedet kan det være en udfordring at finde det perfekte regnsæt. Her får du nogle tips til, hvordan du vælger det bedste regntøj til dine behov.

Vandtæthed og åndbarhed

Vandtæthed er naturligvis den vigtigste egenskab ved regntøj. For at sikre, at du forbliver tør i kraftig regn, skal du kigge efter materialer med en høj vandtæthedsgrad, ofte angivet som mm vandsøjletryk. En vandsøjle på mindst 5.000 mm anses for at være godt til hverdagsbrug, mens 10.000 mm eller mere er ideelt til mere ekstreme forhold som vandreture eller cykling i regnen.

Hvad betyder vandsøjletryk?
Vandsøjletryk er en måleenhed, der bruges til at angive, hvor vandtæt et materiale er. Det refererer til, hvor højt et vandtryk stoffet kan modstå, før vand begynder at trænge igennem. Vandsøjletrykket måles i millimeter (mm) og kan være et nyttigt redskab, når du skal vurdere regntøjets ydeevne.

For eksempel betyder et vandsøjletryk på 5.000 mm, at stoffet kan modstå trykket fra en 5 meter høj vandkolonne, før vandet siver igennem. Jo højere vandsøjletryk, desto mere vandtæt er materialet.

Her er en guide til vandsøjletryk:

  • 0-2.000 mm: Let beskyttelse mod let regn eller fugtighed. Egnet til korte ture eller byvandring.

  • 3.000-5.000 mm: Gode til daglig brug og moderat regn.

  • 6.000-10.000 mm: Egnet til kraftig regn og længerevarende ophold i vådt vejr.

  • Over 10.000 mm: Meget vandtæt og ideelt til ekstreme vejrforhold som bjergvandring eller hårdt klima.

Det er dog vigtigt at huske, at høj vandtæthed ofte kan betyde mindre åndbarhed, så du skal finde den rette balance afhængigt af din aktivitet og behov.

Åndbarhed er også afgørende, især hvis du er aktiv. Materialer som Gore-Tex eller lignende membraner sikrer, at fugt indefra kan slippe ud, hvilket forhindrer overophedning og sved.

Hvad betyder åndbarhed?
Åndbarhed henviser til et materiales evne til at tillade fugt og varme at slippe ud fra kroppen, mens det forhindrer vand udefra i at trænge ind. Dette er særligt vigtigt, når du er aktiv og sveder, da åndbart tøj hjælper med at regulere din kropstemperatur og forhindre, at du bliver fugtig og kold indefra.

Åndbarheden måles ofte i gram pr. kvadratmeter (g/m²) over 24 timer, hvilket viser, hvor meget vanddamp materialet kan slippe ud. Jo højere tallet er, desto mere åndbart er materialet.

Her er nogle retningslinjer for åndbarhed:

  • 5.000 g/m²/24h: Lav åndbarhed, egnet til let aktivitet i kølige omgivelser.

  • 10.000 g/m²/24h: Moderat åndbarhed, velegnet til daglig brug og moderat aktivitet.

  • 15.000-20.000 g/m²/24h: Høj åndbarhed, ideel til intensiv aktivitet som vandreture, cykling eller skiløb.

  • 20.000+ g/m²/24h: Ekstrem åndbarhed, designet til meget aktive udendørs aktiviteter og ekstreme forhold.

Når du vælger regntøj, er det vigtigt at finde en god balance mellem vandtæthed og åndbarhed. For eksempel kan en jakke med et meget højt vandsøjletryk være mindre åndbar, hvilket kan føre til, at du føler dig fugtig og klam, hvis du er fysisk aktiv. Moderne materialer som Gore-Tex og lignende membraner kombinerer ofte begge egenskaber og giver både god beskyttelse mod regn og samtidig åndbarhed.

Materiale og konstruktion

Regntøj kommer i forskellige materialer, og dit valg bør afhænge af, hvad du skal bruge det til. Tykkere, mere slidstærke materialer er ideelle til udendørs aktiviteter, hvor der er risiko for slitage, mens lettere materialer er gode til hverdagsbrug.

Tjek også syningerne – tapede eller svejsede sømme er en nødvendighed for at sikre, at der ikke trænger vand ind ved samlingerne. Vandtætte lynlåse og justerbare manchetter kan også hjælpe med at holde regnen ude.

Pasform og komfort

Regntøj bør ikke kun holde dig tør – det skal også være behageligt at have på. Det er vigtigt at vælge en pasform, der giver dig bevægelsesfrihed, især hvis du skal være aktiv, som ved cykling, gåture eller vandreture.

Overvej, om der skal være plads til flere lag under regntøjet. Hvis du planlægger at bruge det i kolde måneder, skal du kunne bære en varm trøje eller fleece indenunder.

Design og funktioner

Design spiller også en rolle, når du vælger regntøj. Mange moderne regnjakker kommer i smarte designs og farver, som gør dem velegnede til både hverdag og udendørs aktiviteter. Reflekser kan være en vigtig sikkerhedsfunktion, især hvis du bruger regntøj til at cykle eller gå om aftenen.

Funktioner som justerbare hætter, ventilationsåbninger og lommer med lynlåse kan også være praktiske. Sørg for, at hætten kan justeres, så den beskytter dit hoved uden at begrænse dit udsyn.

Vægt og pakkelighed

Skal du have regntøjet med dig på farten? Så er det vigtigt at overveje vægten og pakkeligheden. Nogle regnsæt kan pakkes sammen til meget små størrelser, hvilket gør dem ideelle til at have med i tasken, når du er ude. Letvægtsregntøj er praktisk til dagsture eller pendling, mens tungere modeller giver mere beskyttelse og holdbarhed.

Pris og kvalitet

Prisen på regntøj kan variere meget, men det kan ofte betale sig at investere i et kvalitetsprodukt, især hvis du bruger det ofte. Billigere modeller kan være gode til lejlighedsvis brug, men de dyrere alternativer tilbyder typisk bedre vandtæthed, åndbarhed og holdbarhed.

Miljøvenlighed

Flere og flere producenter fokuserer på bæredygtighed og bruger genbrugsmaterialer eller miljøvenlige produktionsteknikker. Hvis dette er vigtigt for dig, kan du holde øje med mærker, der certificerer deres produkter som miljøvenlige eller bruger PFC-fri imprægnering.

Afslutning

At vælge det rigtige regntøj handler om at finde den rette balance mellem funktionalitet, komfort og stil. Uanset om du har brug for regntøj til en daglig pendling eller til krævende udendørs eventyr, kan de rette materialer og funktioner gøre en stor forskel for din oplevelse i regnen.

Se vores tilbud på regntøj